Festett címergyűjtemény - Painted coat of arms collection

Magyar történelmi-, település-, családi címerek, üvegfestmények.

"Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen"

somogy_varm.jpg kiallitas_tokajban.jpg magyarc_30x40.jpg

 

Kedves Látogatók!

A Magyar Királyság településeinek festett címereiből álló gyűjteményt láthatják az oldalon, amely 2020 június negyedikére - Trianon 100 éves évfordulójára - készül. Az elhelyezés az 1913-as helységnévtár alapján vármegyénként, ezen belül járásonként lenne, mint itt a honlapon is. Az elsődleges cél a vármegyék, székhelyeik, járásszékhelyek, egyéb "rtv és tjv" városok címerei, amelyeknek 1920-ban is volt címerük. Ez nagyjából 620 db. Ezeken kívül egyéb településeké (olyanok, akik csak később kaptak címert) is bekerül a gyűjteménybe ez jelenleg kb. 90 db. A teljes darabszám 4000 feletti lehetne. Az eddig elkészültek egy része saját munka, egy része önkormányzatok, magánemberek megrendelésére kerülhetett ide. Az utóbbiak konkrét címerek elkészítését kérték, ezek mellett a nevük is szerepelni fog. Ha valaki szeretne részt venni egy-egy címer elhelyezésével a gyűjtemény létrehozásában ebben a "névre szóló"  formában, kérem jelezze. Illetve saját részre, ajándékozási célra is lehet rendelni az egyéb minták alapján, vagy bármilyen más címert, képet, amit szeretne valaki. "Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen" Bízunk benne, hogy valóban így lesz és Trianon 100 éves évfordulójáig a lehető legtöbb címer a gyűjteménybe kerül.

A gyűjtemény címerei 24x30-as, az egyéb megrendeltek igény szerinti méretben üvegre festve, kizárólag kézi munkával készülnek. Néhány minta ezek közül itt látható, egyébként a megfelelő menüpontokban nézhetik meg az összes képet. Rövidesen jobb minőségben, mint a jelenlegi.

      fuzesgyarmat.jpg  nyiregyhaza.jpg   mateszalka.jpg  derecske3.jpg  

 

 trianon_1920.jpg 

„A budapesti templomokban ma délelőtt megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat, és a borzongós őszies levegőben tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették: ma délután 4 óra 30 perckor írták alá a Trianonban a magyar meghatalmazottak a békeokmányt. Elszakították tőlünk a ragyogó magyar városokat: a kincses Kolozsvárt, a Rákócziak Kassáját, a koronázó Pozsonyt, iparkodó Temesvárt, vértanúk városát, Aradot és a többit mind, felnevelt kedves gyermekeinket, a drága, szép magyar centrumokat. Ma hazátlanná tettek véreink közül sok millió hű és becsületes embert, és béklyókat raktak dolgos két kezükre. És a világ urai ma azt hiszik, hogy befejezték művüket, hogy kifosztva, kirabolva, elvérezve és megcsonkítva már csak egy papírlapot kell ránk borítaniuk szemfedőnek.
Pedig a mi sorsunk még nem teljesedett be. A csapások súlya alatt összeroskadtunk, s a fájdalomtól felzokogott a lelkünk. De mint istenítéletes vihar a levegőt, úgy tisztítanak meg minket is a szenvedések és edzenek keményebbre a csapások. A lemondás borzasztó órájában fogamzik meg bennünk a nagy elhatározás, hogy azért is élni fogunk és hogy becsületes iparkodással, dacos törekvéssel, szent akarattal és megszentelt munkával szerezzük vissza mindazt, amitől ma megfosztottak." (Pesti Napló 1920. június 4.) 

 

angyalos_1915..jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 66
Heti: 246
Havi: 1 263
Össz.: 126 680
Oldal: Bemutatkozás
Festett címergyűjtemény - Painted coat of arms collection - © 2008 - 2019 - festettcimerek.hupont.hu